Faci parte din categoria care uită de la mână până la gură? Care se trezeşte în faţa blocului şi nu-şi aminteşte dacă a încuiat uşa? Şi eu, aşa că am căutat câteva remedii pentru îmbunătăţirea condiţiilor muşchilor cerebrali care se ocupă de memorie.
1. Vorbeşte cu mâinile
Gesticuland ajuţi creierul să-şi amintescă ceva important. Dacă faci aceste gesturi cu un scop atunci când înveţi îţi va fi mai uşor să-ţi aminteşti conceptul. Ideea este că tu păstrezi două tipuri de informaţii despre ceva ce trebuie să-ţi aminteşti mai târziu.
Exemplu: când afli numele cuiva încearcă să-l scrii în palmă cu degetul.
2. Chill
Calmul şi lipsa stresului ajută creierul să se focuseze pe memorie. Studiile arată că atunci când un om este foarte stresat, partea creierului care se ocupă de memorie se micşorează. Un alt studiu arată că persoanele cu probleme emoţionale sunt predispuse la probleme de memorie. Renunţă la stres, deşi pare absurd este destul de simplu: nu lăsa jobul să-ţi ocupe timpul liber, nu-ţi fă planuri de week-end şi scoate relaţiile negative din viaţa ta.
3. Somn
Americanii au o vorbă, “sleep on it”, adică dormi pe ea şi o folosesc atunci când trebuie să ia decizii importante. Ei bine, se aplică şi somnul bun ajută la o memorie bună. 6 ore de somn neîntrerupt din momentul în care ai învăţat şi până ai nevoie de ele sunt suficiente pentru creierul tău. Dar trebuie să te duci direct la somn fără alte activităţi sau noi informaţii ca a doua zi să fii fresh.
4. Legume şi fructe
Consumul de anumite fructe şi legume pot ajuta memoria: broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, spanac sau napi. Strugurii şi merele verzi sunt de asemenea fructe care ajută la memorie.
5. Alătură-te unui club de carte
Nu numai cititul ajută la îmbunătăţirea memoriei, dar şi discuţiile de după sunt necesare. Mai ales dacă eşti alături de prieteni poţi fortifica funcţiile lobului frontal. Pentru asta trebuie să treci la o gândire mai profundă şi la căutarea semnificaţiilor din carte.
6. Yoga
Exerciţiile meditative ajută funcţiile cognitive şi ascuţeşte abilitatea gândirii critice. Dacă nu-ţi place yoga să ştii că orice fel de exerciţii ajută la îmbunătăţirea memoriei deoarece creşte circulaţia sângelui în corp şi mai ales în zonele care se ocupă de memorie.
7. Miroase rozmarin
Într-un studiu recent a ieşit la iveală că mireasma care ajută la memorie este rozmarinul.
8. Atenţia
Poate spuneţi că vorbim automat de atenţie, dar multe persoane care se plâng de pierderi de memorie au de fapt probleme de atenţie. Ori au fost distraşi ori nu au ştiut cum să înveţe de la bun început. Încearcă să nu mai faci cinci lucruri deodată, ci focusează-te pe cel mai important, adică stinge tv-ul când citeşti ceva şi nu-ţi lăsa ochii sau mintea să cutreiere aiurea.
9. Învaţă un cântec nou
Ai păţit-o să cânţi un cântec vechi de 10 ani şi să realizezi că nu-i ştii versurile? Ei bine, caută un câtec şi învaţă-i versurile, pe lângă memorie este şi amuzant. Vei lucra cu două feluri de memorie: auditivă şi verbală, ceva ce nu faci prea des. Studiile arată că cu cât ne antrenăm creierul cu preocupăr intelectuale cu atât ne amplificăm rezervele cognitive şi putem reduce riscurile de demenţă.
10. Mâzgăleşte
Când ai desenat ultima oară floricele şi inimioare? Un creion care se joacă pe hârtie este o metodă optimă de îmbunătăţire a memoriei. Dacă nu te concentrezi asupra informaţiei, nu o percepi ca atare şi nu ai cum să ţii minte ceva ce nu ai învăţat.