Fără categorie

Cand ma simt roman…

Ma simt roman cand, incapatanat fiind ca un prost, tot o fac pe turistul prin Romania platind pentru cazare si mancare de trei ori mai mult decat face si primind la pachet cu serviciile de rahat si o atitudine gretoasa din parte personalului de parca-i vina mea ca nu au fost platiti de doua luni. Si tot nu m-am invatat minte ,comod fiind,ca deh sunt roman, nu ma las…

Ma simt roman cand in Dubai stau la rand sa-mi scanez retina inghiontit de toti africanii din tari catalogate ca facand parte din “lumea a treia” in timp ce trec pe langa mine vajaind adevaratii europeni.

Tot roman ma simt cand atunci de-s contractat suma de la care porneste negocierea este situata undeva la jumatate din ce i se ofera unui american, englez, sud african(alb), canadian si asta nu pentru ca nu as avea experienta si pregatirea necesare ci pentru simplul fapt ca ma tradeaza pasaportul.

Ma simt roman cand imi amintesc cine ne reprezinta in Parlamentul European.

Ma simt roman cand vad in state lovite de razboaie crunte sosele mai bune decat autostrada Bucuresti-Pitesti. Si tot roman m-am simtit cand am vazut acum aproximativ trei ani indicator rutier “Atentie! Drum cu denivelari”pe aceeasi autostrada.

Ma simt roman cand vad cata lume isi da jumatate din leafa mizera pe un telefon modern plangand de foame in urmatoarele trei luni.

Ma simt roman cand vad ca numai tiganii sunt invinovatiti pentru imaginea proasta pe care o avem in lume cand de fapt ei reprezinta numai 10% din motivele reale.

Ma simt foarte roman in perioada alegerilor cand vad cat de dobitoci suntem si aud de faze de genul celor petrecute: luat pantoful stang inainte de votare, votat, facut poza, aratat poza,luat si pantoful drept.

Ma simt roman cand dupa ce mananc ma loveste in moalele capului un pitic mic si nemernic provocandumi o lene de ma doare lene care-mi umfla ochii a somn si imi inmoaie genunchii de abea ma mai tin pe picioare. Atunci imi spun : cum o fi sa te simti asa o zi intreaga…roman fiind.

Ma simt roman cand vad cata lume se plange de calitatea serviciilor medicale gratuite fara a se intrebe macar o data : “ eu cu cati bani am contribuit anul trecut la asigurarile de sanatate si cam cate retete gratuite/compensate am luat, de cate ori am trecut pe la medicul de familie,cate zile de concediu medical am avut, cati coasigurati am si cam cat costa toate acestea intr-un an?” si multe altele.

Ma simt roman cand pe litoralul romanesc pute a cur nespalat iar preturile sunt mai mari decat la turci.

Ma simt roman cand vad cate shaormarii sunt in centrul istoric al…”capitalei culturale a Romaniei”.

Ma simt roman cand vad cum duduie ziarele ca aproape tot personalul care pazeste granitele tarii este arestat….fiind inlocuit,probabil, de cei ce vor deveni in maxim 3 ani infractori in acelasi fel, pentru ca deh! Este genetic!

Ma simt roman cand uit ca a avea calitatea de cetatean implica nu numai drepturi ci si obligatii.

Ma simt roman cand vad romani cu salarii bunicele cum se calca-n picioare pentru un cap de ata de capatat.

Ma simt roman cand 8 din 10 italiani intalniti imi zic,invariabil:”aaaaa! Esti roman? am cunoscut o romanca…prostituata in “X” oras”.

Ma simt roman cand in orice aeroport international imi recunosc des concetatenii…inzorzoniti ca pomul de craciun, galagiosi ca pe stadion,nesimti pana la Dumnezeu.
Ma simt roman cand vecinului de la 4 ii duduie maneaua-n casa si-l aud chiraind a chef mare de Vineri pana Duminica…de bucurie probabil ca-i somer de patru ani. In cursul saptamanii are treaba…este plecat la pescuit. Si nu, nu-i….rrom.

Ma simt roman cand vad toti credinciosii blestemandu-se prin curtea Mitropoliei.

Ma simt roman cand parchez in spatele blocului si-mi este masina inconjurata de o ceata de 20 de caini fara stapan hraniti,cu regularitate, de toate babele senile din bloc. Aceleasi babe care invariabil se plang ca n-au ce manca…

Ma simt roman cand le zic babelor mai sus mentionate : “Lua-v-ar potaile foc si voi cu ele-n brate!” si le aud in urma :”lua-te-ar dracu de haimana!” “n-ai avea parte de lumanare la capatai!”. Si tare mult ma bucur sa le vad ca pe niste maimute urcate pe gratii de nervi.

Ma simt roman cand in urma inundatiilor vad militarii muncind de la sar capacele pentru a salva bunurile sinistratilor iar sinistratii se uita la ei dand indicatii.

Ma simt roman cand vara la semafor in Bucuresti imi sare cate unul pe parbriz cica sa mi-l spele, si tot roman ma simt de reusesc sa pun mana pe el. Nu am prins decat doi pana acum si va spun…satisfactia este de nepretuit.