Atunci când începi o relație e ca și cum ai semna un tratat. Și deși nu-s de acord cu ideea de drep­turi și obligații, aces­tea apar pe nesimțire, în total deza­cord cu concepția mea asupra iubirii care pre­supune sentimente.

Începi fru­mos cu câteva cărți pe față. Pe care le alegi tu, cele pe dos le va întoarce per­soana de lângă tine, cu tim­pul. La început e fan­tezie și min­une, după care apar acele mici clar­i­ficări de situații.

Mai există cupluri care sta­bilesc traiec­tori­ile de la bun început și spun ce le place, ce nu, cum să pro­cedeze dacă… adică rup vraja și analitic și punc­tual dez­voltă vieți ipotetice.

Bun, revenind. Începi fru­mos și liniștit. Fără prea mari pretenții. Doar să vorbiți de 575 de ori la tele­fon, să vă vedeți cât mai des (uitând de pri­etenii care te așteaptă însetați la bere), să faceți dragoste cât mai pasional și mai emoționant cu lumânărici și declarații.

Apoi se instau­rează starea de saturație pe care o depășești cu brio dacă ai ajuns în punc­tul în care iubești. Însă, mai apar și acele mici obligații. Cum ar fi: vizitele la medic împre­ună, petre­cer­ile de la job, mesele în fam­i­lie, cumpără­turile (dacă locuiți împre­ună), să vă ajutați cu orice se poate chiar dacă nu aveți niciun chef. Micile com­pro­misuri că el vrea să se uite la meci cu băieții și tu vrei să te uiți la un film siro­pos, că tu vrei să te pupe și el se joacă mor­tal kom­bat pe xbox. Înțelegeți cum stă treaba.

Iar aici inter­vine habar nu am ce. Că ori reușiți să funcționați împre­ună, fericiți, împliniți și conștienți ori se duce de râpă totul.

Con­cluzia este că, în prin­cipiu nu ar tre­bui să existe drep­turi și obligații într-un cuplu, ci lib­er­tatea de expri­mare, comu­ni­care, dăruire, lipsa așteptărilor, calmi­tate. Cei doi ar tre­bui să fie oaze de liniște și să se pună rec­i­proc mai sus. Dar aici vor­bim la nivel ideal.

Voi cum reușiți să depășiți momentele difi­cile în relație?