Vorbeam zilele trecute cu niște prietene despre relațiile de cuplu și despre teama de singurătate. Știi, atunci când stai cu oricine, indiferent de compromis, numai pentru a nu bănănăi singur prin viață. Și de aici o întreagă polologhie despre cum și în ce fel oamenii conviețuiesc împreună.
Ma gândeam amuzată la acest paradox: când ești într-o relație care nu prea funcționează, vrei să fii singură, când ești singură vrei să fii într-o relație și toate astea pentru că mintea/imaginația îți joacă feste. Adică, îti imaginezi că invers de cum ești ți-ar fi mai bine, dacă ai fi singură te-ai distra în vreun club și ai agăța un super tip și dacă ai fi în relație, partenerul tău de vis ți-ar îndeplini și cele mai ascunse gânduri. Realitatea este cu totul alta sau măcar în mare parte diferită.
Și aici intrăm în discuția pe care titlul o sugerează. Se întâmplă foarte rar ca doi oameni să fie pe aceeași lungime de undă, adică amândoi să vrea să se plimbe iarna prin zăpadă la minus cinșpe grade. Cu siguranță unul din cei doi va vrea să petreacă la căldură în casă. Și atunci? Dacă ieșiți în zăpadă sau dacă stați în casă, intervine frustrarea. Pentru că faci un lucru pe care nu-l vrei.
Părerea mea este să nu faci un compromis pentru cel de lângă tine și apoi să aștepți recunoștința lui. Din start pornești greșit. Fă ceea ce simți, dar nu gândi egoist, ci caută soluția de mijloc. Niște bătaie în zăpadă și apoi la căldurică.
De obicei ne facem scenarii, nu? Care înseamnă automat așteptări. Care înseamnă automat frustrări. De aceea e bine să ne rupem de vraja mării și să privim obiectiv situația. E greu să fii pe aceeași lungime de undă cu iubitul tău, dar iubirea nu e ca în filme, ci e aici pe pământ. Nu te oprește nimeni să n-o transformi în ceva magic, dar presupune implicarea celor doi, imaginație și multă răbdare.
Nu există cupluri care se înțeleg perfect. Oamenii au discuții în contradictoriu, certuri, nevoi, păreri, momente bune și proaste. Ființe complexe, nu? Dar există cupluri care înțeleg că toate trec și că momentele de cumpănă apar în viețile oricui, iar ele sunt pietre de temelii pentru o relație statornică.
Așa că, data viitoare când te bosumfli că iubitul nu a avut chef să meargă cu tine la film, gândește-te de câte ori nu ai avut tu chef să faci ceva cu el. Și ieși din scenariul în care dacă erai cu altcineva totul ar fi minunat, e doar o minciună. Lungimile de undă sunt relative, dar se stabilesc individual și apoi se aplică în doi. Să sperăm că există un timing bun.