Să avem o alimentaţie sănătoasă nu este atât de dificil precum pare. Trebuie să fim atenţi la câteva reguli care vor reuşi să ne echilibreze şi să ne ajute.
1. Mănâncă înainte să-ţi fie foarte foame pentru a evita excesul
Ca şi cu lichidele, dacă bei când ţi-e sete este prea târziu. Bea un pahar de apă înainte de masă pentru a nu mai fi aşa înfometat.
2. Ia bucăţi mici de mâncare şi mestecă-le bine
Un truc este să pui tacâmurile la loc după fiecare îmbucătură, asta te ajută să mănânci mai încet şi ajută stomacul să se sature înainte să mănânce prea mult.
3. Mănâncă cu stomacul şi nu cu ochii
Lasă corpul să te anunţe când e plin şi nu creierul care întotdeauna va cere mai mult decât e nevoie.
4. Mestecă-ţi caloriile, nu le bea
Băuturile pot adăuga multe calorii mesei tale, mai ales sucurile carbogazoase. Nici sucul de fructe nu este mereu alegerea potrivită aşa că mai bine bea mai multă apă.
5. Mănâncă micul dejun cât mai devreme cu putinţă
Îţi va pune metabolismul în mişcare încă de dimineaţă. Orice ai face, nu sări peste micul dejun pentru că este cea mai importantă masă a zilei. Dacă sari peste micul dejun îţi dereglezi metabolismul şi poţi ajunge chiar să te îngraşi.
6. Mănâncă diverse fructe şi legume la mese pentru a primi vitaminele şi mineralele necesare
Verdeţurile oferă calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc, vitaminele A, C, E şi K şi fortifică sângele şi sistemul respirator.
Legumele dulci aduc aportul necesare de zahăr, astfel nu vei mai tânji după ciocolată. Poţi consuma porumb, morcov, cartofi dulci, sau ceapă.
Fructele oferă fibre, vitamine şi antioxidanţi. Cele cu boabe luptă împotriva cancerului, merele oferă fibre, portocalele au vitamina C etc.
7. Mai mult peşte
Măcar două porţii de peşte pe săptămână incluzând o porţie de peşte uleios. Poţi alege peşte proaspăt, congelat sau la conservă, dar cel la conservă sau cel afumat poate avea prea multă sare.
8. Puiul nu e mereu o alegere sănătoasă
Multe fast food-ui oferă sandvişuri cu pui prăjit şi pâine albă care sunt mai grase ca un hamburger. Grătarul de pui este o opţiune mai bună.
9. Fără grăsimi saturate
Caută produse cu grăsimi desaturate ca legumele uleioase: floarea soarelui, măsline, avocado, alune sau seminţe.
10. Mai puţin consum de zahăr, sare şi făină albă
Aceste trei produse albe sunt nocive organismului. Încearcă să le reduci cât mai mult cu putinţă.