Să avem o ali­men­taţie sănă­toasă nu este atât de difi­cil pre­cum pare. Tre­buie să fim atenţi la câteva reg­uli care vor reuşi să ne echili­breze şi să ne ajute.

1. Mănâncă înainte să-ţi fie foarte foame pen­tru a evita exce­sul
Ca şi cu lichidele, dacă bei când ţi-e sete este prea târziu. Bea un pahar de apă înainte de masă pen­tru a nu mai fi aşa înfometat.

2. Ia bucăţi mici de mân­care şi mestecă-le bine
Un truc este să pui tacâ­murile la loc după fiecare îmbucă­tură, asta te ajută să mănânci mai încet şi ajută stom­acul să se sat­ure înainte să mănânce prea mult.

3. Mănâncă cu stom­acul şi nu cu ochii
Lasă cor­pul să te anunţe când e plin şi nu creierul care întot­deauna va cere mai mult decât e nevoie.

4. Mestecă-ţi calori­ile, nu le bea
Bău­turile pot adăuga multe calorii mesei tale, mai ales sucurile car­boga­zoase. Nici sucul de fructe nu este mereu alegerea potriv­ită aşa că mai bine bea mai multă apă.

5. Mănâncă micul dejun cât mai devreme cu putinţă
Îţi va pune metab­o­lis­mul în miş­care încă de dimineaţă. Orice ai face, nu sări peste micul dejun pen­tru că este cea mai impor­tantă masă a zilei. Dacă sari peste micul dejun îţi dere­glezi metab­o­lis­mul şi poţi ajunge chiar să te îngraşi.

6. Mănâncă diverse fructe şi legume la mese pen­tru a primi vit­a­minele şi min­eralele nece­sare
Verdeţurile oferă cal­ciu, mag­neziu, fier, pota­siu, zinc, vit­a­minele A, C, E şi K şi for­ti­fică sân­gele şi sis­temul respirator.

Legumele dulci aduc apor­tul nece­sare de zahăr, ast­fel nu vei mai tânji după cio­co­lată. Poţi con­suma porumb, mor­cov, cartofi dulci, sau ceapă.

Fructele oferă fibre, vit­a­mine şi antiox­i­danţi. Cele cu boabe luptă împotriva can­ceru­lui, merele oferă fibre, por­to­calele au vit­a­m­ina C etc.

7. Mai mult peşte
Măcar două porţii de peşte pe săp­tămână incluzând o porţie de peşte uleios.  Poţi alege peşte proaspăt, con­ge­lat sau la con­servă, dar cel la con­servă sau cel afu­mat poate avea prea multă sare.

8. Puiul nu e mereu o alegere sănă­toasă
Multe fast food-ui oferă sand­vişuri cu pui prăjit şi pâine albă care sunt mai grase ca un ham­burger. Gră­tarul de pui este o opţi­une mai bună.

9. Fără grăsimi sat­u­rate
Caută pro­duse cu grăsimi desat­u­rate ca legumele uleioase: floarea soare­lui, măs­line, avo­cado, alune sau seminţe.

10. Mai puţin con­sum de zahăr, sare şi făină albă
Aceste trei pro­duse albe sunt nocive organ­is­mu­lui. Încearcă să le reduci cât mai mult cu putinţă.