Fără categorie

Permisul Auto și Șpaga

Eu cred că dacă-ar fi să mor, cu siguranță aș muri călcat de vreo mașină. De câteva zile tot la limită trec. De exemplu, astăzi am fost nevoit să plătesc o rată la bancă. Ajung într-o intersecție nesemaforizată, ma uit în stânga și-n dreapta, totul e liber, cu excepția unei mașini care era la vreo 50 de metri. Merg liniștit, când dintr-o dată, îl văd pe prost accelerând. Frate, a trecut ratatu’ ăla la câțiva cm de mine. A accelerat probabil ca să-mi arate noile lui jenți Diaree&Gumă

Stau și mă gândesc, cum pula mea dă polițaiul permisul oricui? Apoi mi-am amintit de perioada în care am dat și eu la permis. Am uitat că șpaga merge, dai 50€, te întorci cu mașina de 2 ori și gata. Cum să nu fie accidente când polițaiul dă permise auto și la handicapați? Se fut banii pe campaniile desfășurate de Poliția Română în care nu știu ce pula mea zic și ei pe acolo, în loc să angajeze un detectiv sau să plătească un elev ca să vadă și ei cât de bine merge șpaga.

Pe lângă faptul că unii nu au nici o treabă cu șofatul, dar totuși au toate categoriile, mai sunt și șmecherașii ăștia care vor să își impresioneze târfa din dreapta conducând beat la volan. Toți puștanii vor permis auto dar puțini sunt care înțeleg la ce riscuri se expun. Tu poți să conduci regulamentar, dar vine un cocalar cu un BMW furat din “Hitalia” și te bagă într-un cap de pod. Mai sunt și alte specimene care conduc și fără permis. Dacă-l prinde polițaiu’, stă și el pe bară 5 ani, după care poate da la permis. Cum pula mea să faci așa ceva? Eu i-aș interzice dreptul la permis pe viață, iar dacă tot ar continua, la pușcărie frate. În acest mod, scap de un ratat pe șosele și probabil aș salva vieți.

Cum să nu primească polițaiul șpagă când el face aproximativ 1.500€/ lună doar din cursanții pentru categoria B? De ce vârsta majoratului este mult mai mare în alte țări? Pentru că au conștientizat și ei că tineretul are căcat în loc de creier. Țin minte că acu’ un an am trecut pe trecerea de pietoni, mai aveam un metru ca să ajung pe bordură și dintr-o dată, mașina din față accelerează și trece la mică distanță de ghiozdanu’ meu. Îi fac semn șoferului că e un retard și tot el se coboară din mașină cu tupeu.

– “Ce pula mea zici mă? Ești șmecher?”

De parcă nu era deja destul de grav, imediat după ce dai pentru permis auto categoria B, poți da și pentru TIR. Eu am rămas prost când am auzit. Imediat după ce mi-am luat permisul auto categoria B, vine instructorul și-mi zice:

-”Bă Mihai, vrei și pentru TIR? Că ne apucăm de săptămâna viitoare!”

Nu-ți trebuie, frate, o anumită experiență ca să ai măcar pretenția să dai pentru C, D, ș.a.m.d ? Dar mă rog, asta e țara în care trăiesc. Tineretul cu sânge-n vene este omorât în accidente iar proștii își trăiesc viața.