Fără categorie

Tre’ sa fac, ca daca nu…

Suntem un neam de pseudo-credinciosi care intre cele 100 de cruci pe care ni le facem cand trecem pe langa o biserica si linsul de icoane “facatoare de minuni” ne rupem osele in incercarea de a pune mana pe o sarma data cu atata generozitate de Patriarhie in “zile mari”.

Ei, asa credinciosi cum suntem noi avem ,deh,si superstitii si nu ne va fi bine la anul numai pentru ca ne-am spovedit unui popa betiv si avar.Nici pe departe. Nu ne va fi bine la anul numai pentru ca ne ajuta al de sus ca deh, doar suntem credinciosi si meritam….nuuuuuu……tre sa facem si unele neste chestii de neste treburi in noaptea de revelion,na!

Banul bre! Banul tre sa fie in boznar prezent ca altmiteri ai dat de “concurentul” si anume zice-se dracu! Vine anu’ peste tine si te prinde far de galbeni la chimir? ai rupt socoteala! Tot anu’ stai cu destu-n gura si rontai la unghii a foame ca a ta credinta nu face nici cat negru sub unghia pe care o rozi daca n-ai bani. Pai cum? Pai ca sa indraznesti macar sa intri in biserica, te ia una pe sus de la usa ca tre sa cumperi lumanari. N-ai bani? te faci de bahar ca te blesteama toate credincioasele :” Ptiiiii! Iete la asta! Intra al dracu,Doamne iarta-ma ca-s in Biserica,si n-are macar un ciot de lumanare!”. Cum dai tu un acatist? Te scrie popa pe caiet? Nu se face,zau!macar 2 lei colo sa fie de-o rachie mica dupe slujba,na!

Zice-se ca daca maturi in ajun,belea! Foc si saracie te asteapta! Asa ca ia mataluta de calca in firimiturile ramase de la Craciun ca deh ba fu sarbatoare,ba dupa aia te duru capatana de la vinul de buturuga adus de tatica specialmente pentru “ieveniment”,ba draci ca te mai dusesi si la munca si n-ai avut timp de curatenie.
Alta bre, durere ce-o are romanu’…iubirea. Eeeee pai da! asta da!adeca tre’ sa ai rosu in boznar(sugestie:inpachetat bani in batista rosie,asa lasi loc si de usturoi).

Cica asa te iubeste! Si daca n-o pupi sub vasc? iar belea ca se anuleaza roseata deh!sau…te iubeste dar mai face loc si de altul ca nu facusi ritualul tot. La Maramu alta pacoste. Cica nemaritata daca esti tre sa te duci la fantana sa-ti afli omu de “te ia”. A dreacu fantana pai de unde sa stie ea saraca cu cin’ te iubisi tu la “traditionala” discoteca sateasca? Si daca stie ce te faci? Daca scote a fantana o lista si zice “ de la 1 la 50 alege tu ca pe mine m-ai bagat in ceata”? desigur taraboiul de la fantana trebuieste cu titlu de neaparat sa fie insotit de nelipsitele lumanari si…..evident, o rugaciune.Foc mare bre si maritisu’!

Auzi tu! Cica atunci cand bate de 12 trecute fix tre sa ai toate usile larg deschise. Pai cum? Pai simplu! Cica sa intre anul nou la tine. Logic! Daca ai usile inchise la tine anul nou ramane p-afara,la bancile unde ai rate pentru telefon mobil si 3 televizoare anul nou intra si te trezesti ca tu esti in 2010 si banca in 2011. Poftim si na restante garla ca tu platisi pe anu’ tau dar nu platisi si pe anu’ lor….
Amu vin doua pe care multi romani n-au cum sa le evite. Zau!

Una cica-i treaba cu spartul…nu-i bine cica, asta contrar a ceea ce cred “necunoscatorii”,…mare ghinion daca spargi ceva. Pai zau asa! Multi romani nu “poate pentru ca” sa evite. Pai dupa 6 pahare de tuica,mari ca-i incolora si …arata ca apa, dupa 2 litri,pardon doua kile, de vin de la tatica, la 12 noaptea 3 pahare de vin spumos pe care-l consideri cu mandrie sampanie,mai bagi 4 beri “de reveneala” dupa astea cum dracu sa nu spargi ceva? Si de un pahar sau o farfurie ti-e mila ca-s din seturile de le primisi la cununie….ei mai ai 10 ca aduse toata lumea la fel dar totusi….. si daca dintr-astea nu poti sa spargi ce faci? Spargi fata sotiei ca iti zise “Costica,mai mama nu mai bea ca iar vomiti pe presurile de la mama”.

Alta ar fi : zice-se ca nu-i semn bun sa dormi pe 1 de Sf. Vasile. Asta cica te va face sa fii somnoros tot anul. Apai dragilor…imposibil! Zau asa! poate sa stea romanu’ cu scobitori in ochi, cu Fanfara Militara langa el pentru ca atunci cand ii cade nitel capul sa inceapa sa-i cante marsul de intampinare,cu nevasta pregatita gata sa-i toarne o galeata cu apa rece in cap daca incepe sa motaie si trei veioze orientate spre ochii-i tulburi de atata bautura. Zadarnic! Ramane treaz dar zau ca, prin definitia lui de “roman” ,va dormi pe el si anul acesta asa cum a facut-o si anul trecut si acum doi ani si in urma cu trei ani si cum o va face multi,multi ani de acum inainte.La mai mare!

Asa ca pentru bani puneti “osul” la munca si cheltuiti cu cap ce aveti, dragostea si maritisul nu le mai cautati ci lasati-le sa vina ele cand si daca au chef, spargeti ce aveti de spart daca asa va este pofta ca nu se intampla nimic decat ca tre sa adunati cioburi si daca beti prea mult lasati-va consoartele in pace ca nu v-au turnat ele pe gat si n-au nicio vina ca-s urate covoarele primite-n dar de la mamele lor. Si pana la a spera in ceva bun care sa vina din miracole si frecat laba de iepure pe fata, creati-va singuri propriile mici “miracole”, zi de zi, fiecare dupa putere,pricepere si vointa.